Druženje zagrebačkih maslinara na kraju godine i pripreme za 4. Festival maslina

08 . Prosinac . 2018

U srijedu 19. prosinca održan je sastanak članova udruge zagrebačkih maslinara, posljednji u 2018.
godini, koji nije bio samo svečarski, nego i radni. Bila je ovo plodna godina u radu udruge, te prilika da
se podsjeti na glavne događaje. Ipak, dominirale su najnovije teme, a to su iskustva maslinara iz
ovogodišnje berbe maslina, postignuti uspjesi naših maslinara na ocjenjivanju mladih ulja u
Vodicama, te pripreme za 4. Festival maslina u Zagrebu.

Ovogodišnje iskustva maslinara.
Maslinarka iz okolice Skradina vrlo je zadovoljna ovogodišnjim urodom i kvalitetom ulja. Brala je
krajem 10. mjeseca, iako su plodovi oblice još uvijek bili zeleni. Prosječni urod bio je oko 15 %.
Drugi maslinar iz okolice Skradina, također je imao vrlo dobru sezonu, s povećanjem uroda u odnosu
na prošlu godinu od 10 - 15%. Oblice i krvavice, koje dominiraju u njegovom masliniku, brao je
relativno rano, 15. – 18. 10., te dobio prinose od 13,8 – 15,7 %, što je vrlo dobro.
U okolici Pirovca maslinar je imao na izgled vrlo dobre plodove, međutim, koji su pred kraj zriobe
zbog jakog vjetra djelimice otpali (- 20%). Ovo što je ostalo brao je dosta kasno, početkom 11.
mjeseca i postigao iskorištenje više od 19%.
Maslinar s Krka bio je vrlo zadovoljan ovogodišnjim urodom, koji mu je bio za 20% viši od
prošlogodišnjeg. S obzirom na količinu ploda i povremeno loše vremenske prilike, brao je od sredine
10. mjeseca, s prekidima, sve do početka 11. Sa sortama oblice, plominke i rosulje imao je prosječno
15-16 % iskorištenje.

Nažalost, član sa otoka Šolte nije imao razloga za zadovoljstvo. Kasne niske temperature, tri dana na -
5⁰C, u potpunosti su onemogućile stvaranje cvijeta i zametanje plodova. Ove godine nije imao što za
brati, a tako je bilo i s većinom maslinika na otoku Šolti.

U Istri je naš član imao za 30 % manji urod nego prošle godine. Brao je rano (10.10.) i postigao
prosjek od 13 % iskorištenja.

Maslinar s Miljevačke visoravni, ispod Promine, koji ima mlade masline sorti oblica, krvavica i leccino,
vrlo je zadovoljan ovogodišnjim urodom. Ručno je brao je 18.10. i dobio izvanredno ulje.mjera mogao
Iz ovih primjera i diskusije koja se razvila moglo bi zaključiti da se ne smije gnojiti (naročito dušikom)
pred zimu, jer to potiče vegetativan rast i povećava osjetljivost mladih izboja na niske temperature.
Isto tako, prerana rezidba povećava šansu za štete od kasnoga mraza. Općenito se pokazalo da je
zbog klimatskih promjena, potrebno brati sve ranije, najbolje sredinom 10. mjeseca, a ne kasnije.
Uspjeh naši maslinara na ocjenjivanju mladih ulja u Vodicama.

Na 8. Ocjenjivanju mladih ulja u Vodicama naši su maslinari postigli zapažene rezultate. Tako je
Antonio Perica zauzeo ukupno 5. mjesto među zlatnim ekstra-djevičanskim maslinovim uljima, a Ivica
Pešić bio je 17. Zlatne medalje za ekstra-djevičansko ulje dobili su i Bruno (Slaven) Granić, Željko
Kolar, OPG Ko-Milfa, te Vladimir Kaufman. Čestitamo našim članovima!
Pripreme za 4. Festival maslina u Zagrebu.

Predsjednik udruge, Krunoslav Kovačević i predsjednik organizacijskog odbora ove manifestacije,
Srećko Gross, dali su sažeti pregled priprema za ovu značajnu manifestaciju. Pripremljeni letci, pozivi,
plakati i web-obavijesti. Maslinari su obaviješteni sa 150 mailova, 200 pisama, preko web-a, napisima
u časopisima Maslina, Maslinar i Gospodarski list. Pokroviteljstva ove manifestacije su potvrđena od
predsjednice RH, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, Zagrebačke županije i Grada

Zagreba, a Festival će biti medijski popraćen u navedenim časopisima, ali i u Zadarskom listu, te na
radio-postajama i TV-u.
Uzorci ulja za ocjenjivanje su počeli pristizati, a rok za prihvat je do 15. siječnja 2019. U tijeku je
iznajmljivanje štandova za maslinare i druge izlagače, te priprema izlaganja za Stručni skup. Bit će to
opet respektabilan skup koji će pokriti područja agro-tehničkih mjera u maslinarstvu, nutritivnih i
zdravstvenih svojstava maslinova ulja, primjere izvrsnosti iz područja maslinarstva, te tehnološke
novosti i projekte koji se rade u Hrvatskoj i na međunarodnoj razini.
Opisane su i druge aktivnosti koje trebaju povećati interes za ovom manifestacijom: izrada velikih
plakata za ulaz na ZV, priprema Kataloga s programom, popisom izlagača i sažetcima predavanja,
organiziranje vođenih degustacija i radionica, te priprema kulinarskog gastro-showa na kojem će biti
prikazano pripremanje i kušanje jela s maslinama. Sve u svemu, pripreme vrlo dobro napreduju i
nadamo se da će uslijediti i vrlo uspješna realizacija. U projektu sudjeluju članovi Organizacijskog
odbora, ali i velik broj volontera koji će se još više uključiti u pojedine poslove neposredno pred
Festival i za vrijeme njegova trajanja.
U završnom dijelu sastanka uslijedilo je druženje maslinara uz delicije gdje nisu nedostajale ni pohane
masline, marinirane ribe, kobasice i pršut, ali i prikladna vina i drugi napitci. Rastali smo se uz
međusobno čestitanje i sa željom da nam svima bude radostan Božić i da nam Nova 2019. godina
donese zadovoljstvo i uspjeh, kako na osobnom tako i na poslovnom planu.

 

Zabilježio:

Kruno Kovačević