Poučan izlet za pamćenje - posjet Dr.Ivici Vlatkoviću i Mirku Krtaliću

14 . Svibanj . 2017

U petak 12. svibnja dvadesetak članova udruge zagrebačkih maslinara uputilo se u smjeru srednje Dalmacije u posjetu maslinicima koji se zbog svojih karakteristika izdvajaju od prosječnih. Prvi je ekološki maslinik člana naše udruge Mirka Krtalića u blizini Nadina, a drugi je uzorni i poznati maslinik dr. Ivice Vlatkovića pokraj Novigrada.

Idemo redom. Na izlazu s autoceste Zadar 2 sakupili su se članovi koji su doputovali iz Zagreba, kojima su se pridružili  maslinari koji su došli iz svojih maslinika iz Skradina, Čiste Velike, Šopota…Prema uputama Mirka Krtalića krenuli smo prema Škabrnji, prošli kroz Biljane Donje, ušli u zaselak Batovići i krenuli poljskim putem do maslinika „Dolina maslina“.

Dočekao nas je domaćin sa svojim sinom i rođacima te nakon dobrodošlice ukratko opisao svoj maslinik i faze u njegovu razvoju. Radi se o masliniku površine od 28 hektara, s 7.000 stabala posađenih pred 4-5 godina, koje su nedavno ušle u rod. Precizno su sađene u redove koji se protežu stotinama metara, kao veliko šahovsko polje.

Prije sadnje uložen je ogroman trud i energija u krčenje stare šumice i makije, u vađenje korijena, u duboko ripanje i oranje, uklanjanje velikog kamenja i usitnjavanje cijele površine. Tek je tada bilo moguće saditi masline i to po posebnom planu s raznolikim sortama. Sve u sve svemu, ogroman i mukotrpan posao koji još nije gotov i koji će i dalje zahtijevati puno posla u konačno uređenje ovog velikog ekološkog maslinika. Impresionirala nas je upornost i energija koju Mirko Krtalić ulaže u ovaj projekt.

Ubrzo se pridružio i Šime Marcelić, mag. ing. agr., asistent na Odjelu za ekologiju, akvakulturu i agronomiju Sveučilišta u Zadru, koji je cijeloj ekipi pokazao cijepljenje (navrtanje) oblice s nekom drugom sortom. On u istom masliniku postavlja znanstvene pokuse, koji će mu biti dio eksperimentalnog rada na doktoratu. Tom mladom stručnjaku želimo uspješan razvoj i nastavak karijere.

Na kraju posjeta domaćinu smo zahvalili na mogućnosti da sve to vidimo, kao i na ukusnom roštilju kojim nas je počastio.  Želimo mu, da zajedno sa svojom obitelji, ustraje u ovom naumu i da počne uživati u plodovima svoga rada.

Sljedeći maslinik koji smo posjetili bio je onaj poznatog liječnika i maslinara dr. Ivice Vlatkovića pokraj Novigrada, na platou iznad Novigradskog mora. Iako smo o tom masliniku i njegovu vlasniku čitali u stručnim časopisima i gledali na TV-u, posve je drugačiji doživljaj to vidjeti u živo. Srdačni domaćin nam je pokazao cijeli maslinik, kamene ograde, rezervoare s vodom, sustavom prskalica itd. Bogatstvo sorti, načina cijepljenja, načina prskanja  i hranjenja folijarnom gnojidbo sve su nas oduševili. Međutim, najviše nas se dojmio dr. Vlatković koji nam je neumorno tumačio, razjašnjavao, sugerirao, davao savjete, dijelio svoja iskustva. Razgovor smo nastavili i u konobi uz riblje specijalitete iz Novigradskog mora. Jednostavno rečeno, dr. Vlatković je čovjek koji razumije i živi s maslinom, pa nije čudno da osvaja tolika odličja na svim ocjenjivanjima i natjecanjima na kojima sudjeluje. Kruna svega je nagrada na ocjenjivanju maslinova ulja u New Yorku, koja mu je posebno draga i koja je priznanje dalmatinskim uljima. Veseli nas što taj vrsni stručnjak jako cijeni i podupire našu inicijativu i realizaciju Festivala maslina u Zagrebu. Obećao je da će sudjelovati i na Festivala u veljači 2018. Nema ljepše preporuke Festivalu i našoj udruzi.

K. Kovačević

Fotografije s ovog dvostrukog izleta za pamćenje možete pogledati na http://zagreboliveinstitute.hr/hr/galerija