POZIV na obilježavanje Svjetskog dana masline
24 . Studeni . 2025Zagrebački maslinarski institut i Farmaceutski botanički vrt „Fran Kušan“
Sveučilišta u Zagrebu Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta
POZIV na obilježavanje Svjetskog dana masline
Pozivamo vas da povodom Svjetskog dana masline* u srijedu 26. studenog 2025. u 11.30 sati, prisustvujete sadnji maslina u Farmaceutskom botaničkom vrtu „Fran Kušan“ Sveučilišta u Zagrebu Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, Ulica Josipa Schrotta 39, odnosno Alagovićeva 43 u Zagrebu.
https://www.pharma.unizg.hr/farmaceutski-botanicki-vrt-fran-kusan/198
Članovi udruge Zagrebački maslinarski institut (www.zagreboliveinstitute.hr) i tvrtka Botanički vrh d.o.o., Žrnovnica (https://botanickivrh.hr/), donirali su dvije sadnice masline koje će biti posađene u Farmaceutskom botaničkom vrtu „Fran Kušan“. Masline će služiti studentima u procesu učenja za predmete Farmaceutska botanika i Farmakognozija, s posebnim naglaskom na ljekovita svojstva polifenola iz lista masline (oleuropein, tokoferol) i maslinovog ulja. Ti spojevi imaju antioksidacijsko djelovanje, „hvataju radikale“, djeluju na povećanje imunosti, a imaju i antivirusno djelovanje.
Nakon sadnje maslina bit će prilika za razgovor s maslinarima i za kušanje mladih ovogodišnjih maslinovih ulja članova udruge Zagrebački maslinarski institut.
Prema uputama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dopuštene su ove zdravstvene tvrdnje:
- polifenoli maslinovog ulja doprinose zaštiti lipida u krvi od oksidacijskog stresa;
- ta tvrdnja odnosi se na maslinovo ulje koje sadrži najmanje 5 mg hidroksitirosola i njegovih derivata (npr. kompleks oleuropeina i tirosola) na 20 g maslinovog ulja;
- kako bismo mogli govoriti o povoljnom učinku na zdravlje, potrebno je konzumirati 20 grama maslinovog ulja dnevno;
- konzumacija maslinovog ulja pomaže održavanju zdravlja kardiovaskularnog sustava;
- polifenoli iz maslinovog ulja se apsorbiraju u crijevima i tamo se i metaboliziraju, ili u jetri, a dokazano je i da vežu na sebe LDL, odnosno „loši“ kolesterol, in vivo;
- dokazano je da polifenoli imaju sposobnost čišćenja in vitro (antioksidacijske karakteristike) što osigurava stabilnost maslinovog ulja i objašnjava njihovu sposobnost sprečavanja oksidacije LDL-a;
- doprinosi povećanju razine „dobrog“ HDL kolesterola;
- antioksidacijske vrijednosti polifenola iz maslinovog ulja pomažu pri sprječavanju oksidacije LDL kolesterola i oksidacije lipida;
Spektar bioloških aktivnosti maslinovog ulja vrlo je širok: antioksidacijsko djelovanje, antimikrobno djelovanje, antikancerogeno djelovanje, imunomodulatorno djelovanje, antivirusno djelovanje…).
* Opća skupština UNESCO-a je na svom 40. zasjedanju 2019. godine proglasila Svjetski dan masline koji se svake godine obilježava 26. studenoga.
Srdačan pozdrav,
mr. sc. Srećko Gross
predsjednik udruge
Zagrebački maslinarski institut Sveučilište u Zagrebu
Iskra Kolarić Mijić, mag. ing. silv.
voditeljica Farm. bot. vrta „Fran Kušan“
Farmaceutsko biokemijski fakultet