Projekt: Osposobljavanje za kušače djevičanskih maslinovih ulja
28 . Travanj . 20251. faza projekta:
Ocjenjivanje fiziološke sposobnosti kandidata
Udruga Zagrebački maslinarski institut želi ponovno organizirati osposobljavanje za kušače
djevičanskih maslinovih ulja. Prva faza tog osposobljavanja je ocjenjivanje fiziološke
sposobnosti prijavljenih kandidata. Edukaciju će provoditi certificirani Panel senzorskih
analitičara iz udruge OLEA – Zadar. Detalje o tečaju navedeni su u nastavku.
Pozivamo sve zainteresirane da se jave: Josipi Ćakarun Miletić, josipazd@gmail.com kako
bi se formirala zajednička grupa za edukaciju od ukupno 25 kandidata. Predloženi prvi
mogući termin edukacije je lipanj 2025. Edukacija se provodi vikendom – petak poslije
podne, subota cijeli dan i nedjelja prije podne – 2 vikenda, ukupno 36 sati.
Program i uvjeti edukacije:
Opis tečaja*:
1. Tečaj se provodi sukladno Metodi: COI/T.20/Doc. No14/ Rev 2.
2. Program tečaja provodi se kroz 36 sati, raspoređena u dva vikenda, i to:
petak od 17,00 do 21,00; subota od 9,00 do 13,00 i od 16 do 20,00 i nedjelja od 08,00 do
14,00
3. Program se sastoji od:
- teorijskog dijela (masti/lipidi općenito, građa i sastav ploda, kemijski sastav maslinova ulja,
maslinovo ulje i zdravlje, što sve utječe na kvalitetu maslinovog ulja i druge važne teme),
- upoznavanja sa pozitivnim i negativnim svojstvima maslinovih ulja,
- praktične probe
- polaganja testova fiziološke sposobnosti.
4. Svaki polaznik dobit će skripte predavanja,
5. Svaki polaznik koji uspješno završi tečaj, dobit će potvrdu o završenom tečaju fiziološke
sposobnosti za kušača djevičanskih maslinovih ulja,
6. Mogućnost nastavka suradnje vezano za organiziranje vođenih degustacija nužnih za upis
u Nacionalnu listu senzorskih ocjenjivača maslinova ulja,
7. Maksimalan broj polaznika je 25
*Predavači će biti iz Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja OLEA-Zadar.
Navedena udruga senzorskih analitičara djeluje od 2013. godine. Panel Udruge
registriran je kao Profesionalni panel pri Ministarstvu poljoprivrede RH i upisan u
Upisnik ovlaštenih panela za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja. Voditelj panela i svi članovi panela propisno su upisani u Nacionalnu listu senzorskih ocjenjivača maslinova ulja.
Cijena za 1. fazu edukacije:
Okvirna cijena tečaja je 500 EUR.
2. Faza projekta
Drugu fazu edukacije predstavlja sudjelovanje kandidata u 20 vođenih degustacija pod
vodstvom ovlaštenih voditelja panela. Tih 20 vođenih degustacija može se provesti tijekom
godine dana (ili dulje), ali je bitno da ih svaki kušač prođe. Za svaku vođenu degustaciju
kušač dobiva potvrdu, a kada prikupi 20 potvrda o sudjelovanju na vođenim degustacijama,
kandidat je osposobljen za kušača kušač i upisuje se u Nacionalnu listu senzorskih
ocjenjivača maslinova ulja pri Ministarstvu poljoprivrede RH.
Poslije toga, odluka je na svakom kušaču želi li se priključiti nekom od postojećih panela, ili
osnovati svoj panel. U ovom slučaju, ideja je da se formira Zagrebački panel, čiji bi
organizator bila udruga Zagrebački maslinarski institut.
Valja naglasiti da je ovo vrlo ozbiljan projekt u koji kandidati ulažu svoja sredstva, vrijeme i
sposobnosti. Cilj je da Zagreb dobije veći broj senzorskih ocjenjivača koji će osnovati
Zagrebački panel i biti u stanju ocjenjivati maslinova ulja koja pristignu na Festival maslina
u Zagrebu ili na neku drugu manifestaciju. Panel će raditi profesionalno, tako da će budući
panelisti biti nagrađeni za svoj angažman u radu panela. Senzorski analitičari ulaskom u ovaj
projekt pristaju da budu dio budućeg panela i da preuzimaju buduće profesionalne obaveze
koje se budu postavljale pred panel.
U Zagrebu, 25. travnja 2025.
Koordinator projekta:
Josipa Ćakarun Miletić josipazd@gmail.com
Ukoliko ste zainteresirani, molim da se javite do 02. svibnja 2025. (petak) na
navedeni e-mail.