Zagrebački maslinari proveli sadržajan dan u Istri

25 . Travanj . 2022

Nakon pune dvije godine, prvi puta nakon pandemije korona virusa, zagrebački maslinari su se uputili u posjet Istri i istarskim maslinicima. Bila je to i prilika za predaju pobjedničkih nagrada sa 6. i 7. Festivala najboljim maslinarima i uljarima u Istri.

Inicijatori i organizatori ovog prvog radnog izleta u Istru bili su Ivica Pešić i Srećko Gross, kojima se u ovom pothvatu pridružilo više od dvadeset članova naše udruge. Radost novoga susreta i aktivnosti osjetila se već pri ulasku u autobus, a nastavila tijekom ugodne vožnje. Zastali smo na odmorištu „Vrata Jadrana“ iznad Rijeke, gdje su nam se pridružila dva nova člana. Prolaz kroz tunel Učka doveo nas je do novootvorene dionice autoputa Istarski ipsilon, te u blizinu našeg prvog odredišta.

U selu Smoljanci dočekao nas je član Upravnog odbora naše udruge, Srećko Gross, i pokazao svoju kuću, laboratorij i park-maslinik na okućnici. U blizini ima još dva maslinika s oko 300 maslina. Tu je sjedište njegovog OPG-a, gdje radi svoje proizvode od lista masline, ali i druge inovativne proizvode primjenom  ultrazvuka. Tu se grupi pridružilo i nekoliko članova udruge koji su došli vlastitim prijevozom iz svojih maslinika u Istri. Nakon okrjepe od puta i razgledanja ovog interesantnog objekta, okupili smo se oko „Kraljice 1. Festivala“, impozantne višestoljetne masline koja sada krasi ulaz u kuću, a svojedobno je bila simbol prvog festivala maslina u Zagrebu (2016.).

Naredna postaja našega puta bila je uljara i maslinik „Nono Remiđo“ obitelji Patricije i Damira Vanđelića, smješteni na lokaciji između Bala i Rovinja. Na blizu 60 ha obradive površine raste 8.500 stabala raznih sorti maslina i nasadi drugog voća (trešnje, nektarine, breskve, marelice, jabuke, kruške, jagode, kupine, maline, borovnice). Raspoloženi domaćin Damir u detalje nam je opisao cijeli projekt, a naročito funkcioniranje i iskustva s novom uljarom. Besprijekorno dizajnirana, s odvojenim prljavijim i bučnijim dijelom, od srca uljare s miješalicama i centrifugom, uljara je odradila dvije maslinarske sezone. Uz uljaru je i spremište ulja s inox posudama u kojima se ulje čuva u atmosferi argona. U pokrajnjoj prostoriji je i punionica boca s etiketirkom, dakle cijela proizvodna linija.

Razvila se živa diskusija domaćina s maslinarima, koji su postavljali vrlo stručna i specifična pitanja vezana uz rad uljare, vegetativnu vodu, tretman biomase, stvaranje bio-komposta itd. Vrijeme nije dozvolilo da se ovaj stručni razgovor nastavi, ali je najavljeno da ćemo takvu i sličnu raspravu i razmjenu mišljenja organizirati na mjesečnim sastancima udruge u Zagrebu.

Treći objekt koji je zagrebačka grupa maslinara posjetila bio je veliki maslinik Oleum Maris d.o.o.  u Galižani pokraj Vodnjana. Iako je suvlasnik i pokretač ovog projekta g. Velimir Jurić bio odsutan, njegove vrijedne suradnice su nam omogućile razgledanje ovog uzornog velikog maslinika i specifičan način rezidbe (polikonična vaza). Također saznali smo da berbu maslina obavljaju najsuvremenijim uređajem, tresačem Pellenc i pripadajućom platformom za prihvat i transport ubranih maslina.

Na završetku ovog bogatog radnog dana otišli smo u restoran Rosignola (Valbandon/Fažana) na zajednički ručak i malu svečanost. Pobjednicima na 6. i 7. festivalu maslina u Zagrebu iz Istre uručene su vrlo lijepe personalizirane i dizajnirane nagrade. Nagrade su primili OPG Obitelj Lupić, šampion 7. Festivala maslina u Zagrebu 2021. i za 1. mjesto u kategoriji monosortnih ulja, Oleum Maris d.o.o. za 1. mjesto u kategoriji višesortnih ulja, Loredana Krbavčić kao šampion 6. Festivala maslina u Zagrebu, 2020., OPG St. Antonio (M. Marjanović) za najbolje ekološko ulje 2021., te uljara „Baioco“ Galižana/Pula kao najbolja uljara 2021.

Ovom malom svečanosti završen je ovaj lijepi i sadržajan maslinarski dan u Istri. Put do Zagreba prošao je u sabiranju dojmova, slanju mnogobrojnih fotografija, najavi aktivnijeg rada udruge u ovom post-pandemijskom razdoblju, te svakako novih putovanja u različita maslinarska područja. 

Fotografije s izleta pogledajte u Galeriji.

 

Priredio: Krunoslav Kovačević