Zagrebački maslinari u Istri - realiziran bogati program

13 . Ožujak . 2017

 

 

 

 

 

Dvadesetak članova udruge „Zagrebački maslinarski institut“ uputila se u subotu 11. ožujka na jednodnevni obilazak Istre, prvenstveno njezinih maslinika i maslinara. Nakon prolaza kroz tunel Učka, prvo kratko zaustavljanje imali smo u Buzetu, u kušaonici i destileriji „Aura“. Vodič nam je bila ljubazna djevojka, koja nam je najprije pokazala pogon destilerije voćnih likera i rakija, a zatim smo imali prilike kušati i kupiti rakije, likere, pekmeze od različitih voćnih vrsta, među ostalim od smokava i drijenka. I pogon i destilerija uzorno su vođeni u što se mogla uvjeriti i brojna grupa Slovenaca koja je ušla nakon nas.

Naše slijedeće odredište je bilo u blizini Grožnjana, gdje smo posjetili pčelara Kristijana Martinčića, koji u svojoj staroj kamenoj kući ima izložbu i prodaju pčelarskih proizvoda. Osim meda i propolisa nudio je i voćne likere u kojima je sladilo med. Najviše pažnje izazvao je med od bršljana, odličan protiv kašlja, a koji vrlo brzo kristalizira i po tome se razlikuje od drugih vrsta. Interesantan je i dizajn svih pakovanja meda, različit od uobičajenih staklenki na našem tržištu.Put nas je vodio pokraj Buja na jug cestom do Krasice, našeg glavnog odredišta. Tamo se održavala 20. Izložba maslinovih ulja „Oleum olivarum“, lokalna izložba s velikom tradicijom i povijesti. Na otvorenju su osim domaćina govorili i načelnik općine Bale i župan Flego. Sama izložba je bila smještena u jednom šatoru, a u okolici je bilo nešto alata i opreme za maslinare (npr. traktori s tresilicom). Nismo baš bili impresionirani ponudom, pogotovo ne s gastro-showom, koji ni u Krasici ove godine nije bio atraktivan. To poslije podne bilo je u planu nekoliko predavanja, a navečer proglašenje rezultata ocjenjivanja. Za drugi dan bila je najavljena i izložba slika s tematikom masline.Na tom dijelu izložbe nismo mogli ostati, jer nas je put vodio dalje prema Balama, u posjetu uzornoj uljari „Grubić“.

Na putu do odredišta prošli smo i pokraj lijepog maslinika obitelji Petrokov u Sv. Lovreču, a zatim se kratko zaustavili na vidikovcu uz Limski kanal i napravili snimak te atraktivne uvale, „hrvatskog fjorda“.Moderna uljara „Stari torkul – Grubić“ u Balama nalazi se u prvoj prostoriji staroga zdanja. U drugoj prostoriji iste zgrade nalazi se i stara uljara iz 1928. godine, čija je oprema restaurirana i konzervirana i služi kao interesantan izložbeni prostor i muzej. Stari kameni mlin (torkul), hidraulične preše, a naročito transmisija s remenicama za pogon svih rotirajućih dijelova, podsjećaju na početak industrijske prerade maslina pred skoro stotinu godina.Vlasnik Grubić nam je dao vrlo korisne savjete i opisao način kako oni prerađuju masline (vrijeme branja, veličinu šarže, postupak u dvije faze bez dodatka vode, produljeno miješanje, niska temperatura itd.). Nije čudo da ta uljara iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate. Ponudio nas je da kušamo njihova ulja buže (ženske i muške) i rosinjole, koje imaju blagi okus i izraženu voćnost.

Nakon toga uputili smo se u naše novo odredište – Smoljance, gdje je maslinik i kuća našega člana Srećka Grossa. Nakon što smo razgledali kako napreduju masline koje smo posadili pred dvije godine,posebnu smo pažnju posvetili staroj maslini koja je bila atrakcija našeg 1. Festivala maslina u Zagrebu 2016. Tu je maslinu otkupio naš domaćin i posadio ju pred ulazom u kuću u Smoljancima. Maslini smo na maloj svečanosti dali ime „Olea Europea - Kraljica 1. Festivala maslina u Zagrebu“. Od sada će trajno resiti dom ovog entuzijasta maslinara.

Uz vodstvo načelnika općine Svetvinčenat, kojoj pripadaju i Smoljanci, obišli smo stari kaštel iz mletačkog razdoblja, koji će uskoro biti restauriran uz pomoć EU-fondova. Već sada se u kaštelu održavaju prigodne viteške igre u organizaciji Povijesne udruge Kaštel, koje privlače turiste iz priobalnih hotela. U tome općina vidi veliki potencijal za razvoj turizma.Nakon ovako bogatog i raznovrsnog programa dan smo završili zajedničkim kasnim ručkom, ili ranom večerom, u obližnjem restoranu „Castello“. Iza toga bili smo spremni za povratak u Zagreb. Već smo u autobusu dogovarali novo putovanje u maslinike u Dalmaciji. No, o tome drugi puta.

U Galeriji slika možete vidjeti fotografije izleta.