8. Festival maslina u Zagrebu - REZULTATI

04 . Ožujak . 2023

Sumarni rezultati ocjenjivanja maslinovih ulja na 8. Festival maslina u Zagrebu

Ukupno je analizirano i ocijenjeno 306 uzoraka maslinovog ulja pristiglih iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. 

Kemijsku i senzorsku analizu svih ulja proveo je profesionalni panel Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja OLEA – Zadar.

Kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja (EDMU) pripada 261 ulje, što je 85,3 % svih ulja, 39 ulja (12,7 %) kategorizirano je kao djevičansko (DMU), a samo 6 ulja (2 %) bila su lampante.

 

Šampion natjecanja i pobjednici po kategorijama

  • Šampion ovogodišnjeg natjecanja je OPG Vladimir Čovo, za monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje, sorta buža. U toj kategoriji drugi je OPG Lupić sa sortom rožinjola, a treći OPG Stranić s istarskom crnicom.
  • Maslinar s najbolje ocijenjenim uljem u kategoriji višesortnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja je OPG Milenko Cukerić, drugi je OPG Lupić, a treći OPG Zlatne kapi.
  • u kategoriji najboljih ekoloških ulja najbolji je OPG Matijašić Daniela za istarsku bjelicu, druga je Stancija St. Antonio d.o.o. također za istarsku bjelicu, a treća je Ursaria d.o.o. za rosignolu.
  • U kategoriji ocjenjivanja najboljih udruga prvo mjesto zauzeo je Zagrebački maslinarski institut, druga je Paićuša, Udruga maslinara Pisak, a treća je Udruga maslinara Buga – Vrsar.
  • U kategoriji najboljih uljara prvo mjesto je zauzela Uljara San Antonio – Vodnjan, druga je Oljarna Babič – Babiči, a treća je Uljara Torač – Žbandaj.

 

Dobiveni rezultati potvrđuju prosječno vrlo visoku kvalitetu maslinovih ulja, što je dokaz da maslinari sve više prihvaćaju najnovija saznanja o uzgoju, branju, preradi i čuvanju ulja. Time je postignut jedan od ciljeva udruge ZMI i Festivala maslina u Zagrebu – podizanje kvalitete i doprinos povećanju korištenja maslinova ulja u Hrvatskoj.
 

REZULTATI U PDF-u ISPOD TEKSTA
Sudionici natjecanja koji nisu podigli diplome, rezultate analize i medalje tijekom Festivala, biti će im poslane na njihovu adresu poštom u naredna dva tjedna.