Osvrt na upravo završeni 9. Festival maslina u Zagrebu

12 . Ožujak . 2024

U hotelu Sheraton u Zagrebu je u subotu i nedjelju 9. i 10. ožujka održan 9. Festival maslina u
Zagrebu. Organizator je bila udruga Zagrebački maslinarski institut, a suorganizator i pokrovitelj
Ministarstvo poljoprivrede RH. Manifestaciju su pomogli i Hrvatska turistička zajednica i Grad
Zagreb.

Šest je segmenata 9. Festivala:


1. Ocjenjivanje maslinovih ulja pristiglih iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i
Italije. Ukupno je analizirano i ocijenjeno 308 uzoraka. Kemijsku i senzorsku analizu svih ulja proveo
je profesionalni panel Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja OLEA – Zadar.
Prema analizi i ocjeni senzorskih analitičara kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja (EDMU)
pripada 226 ulja, što je 73,4 % svih ulja, 61 ulje (19,8 %) bilo je kategorizirano kao djevičansko
(DMU), a 21 ulja bila su lampante (6,8 %).
Šampion natjecanja je OPG Stranić iz Pazina, s najvišom ocjenom, 95. OPG Stranić je ujedno
osvojio 1. mjesto u kategoriji višesortnih ulja (rosinjola i istarska bjelica).
2. mjesto je osvojio OPG Lupić iz Bala s višesortnim uljem (buža, rožinjola, coratina, bjelica,
negrolina, leccino).
3. mjesto je osvojio Santini - Agro fructus, također za višesortno ulje (istarska bjelica, rošinjola,
puntoza).
Najbolje monosortno ulje bilo je ono Maslinara, obrta za poljoprivredu i usluge iz Mednjana (sorta –
istarska bjelica).
Najbolje ekološko ulje na ovom ocjenjivanju bilo je ono OPG Deša iz Poličnika, sorta oblica.
Najboljom uljarom proglašena je Uljara Cuj, Umag, a najboljom udrugom Udruga Paićuša, Pisak.
Nagrađenicima su diplome i medalje dodijeljene na svečanoj večeri u hotelu International u Zagrebu u
petak 8. ožujka 2024.


2. Prodajna izložba maslinovih ulja i drugih proizvoda koji se sljubljuju s uljem (vino, riba, med,
voćne rakije, suhomesnati specijaliteti, gušće paštete, tjestenina s koprivom, slastice isl. Izlagalo je
preko 40 OPG-ova i drugih proizvođača iz Hrvatske, među kojima i nekoliko s opremom za
maslinarstvo i poboljšavanje tla i slične namjene.
Organizator, a posebno izlagači, bili su neobično zadovoljni s posjećenosti zagrebačke publike.
Nekoliko tisuća zadovoljnih kupaca prodefiliralo je izložbenom dvoranom, a svaki je izašao s
vrećicama punih ulja i drugih delicija.


3. Stručni skup je okupio vrhunske stručnjake i znanstvenike iz Zagreba, Zadra, Pule, Vodnjana, koji je
svaki u svojem području iznijeli najnovija dostignuća usmjerena na unapređenje pojedinog segmenta
maslinarstva, ali i najnovija saznanja o nutritivnoj i zdravstvenoj ulozi malinova ulja u prehrani i
preventivi kroničnih bolesti. Izlaganja su pobudila ogroman interes građana, tako da su sva predavanja
bila odlično posjećena.


4. Održan je panel o brendiranju Hrvatske kao zemlje vrhunskih maslinovih ulja. Koordinator panela
bio je prof. dr. sc. Božo Skoko, a panelisti g. Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu
poljoprivrede, g. Denis Ivošević direktor ureda Turističke zajednice Istarske županije, Tedi Chiavalon,
uspješni maslinar, brend Chiavalon, Boris Ljubičić, poznati dizajner, Zlatko Burić, predsjednik
udruge Zlatna Šoltanka, Domagoj Živković i Tomislav Duvnjak iz udruge Ultra Extra. Jedan od
zaključaka je potreba za nastojanjem bolje prepoznatljivosti i isticanja kvalitete hrvatskog
maslinovog ulja. Jedan od prijedloga je uvođenje određenih nad standarda kvalitete na nacionalnoj
razini. Rezultati ovog odlično posjećenog panela bit će osnova za promišljanje ove teme na nivou
Republike Hrvatske.

5. Radionice za kušanje maslinovih ulja, provedene su s ciljem educiranja polaznika o tome kako
prepoznati odlična maslinova ulja, ali i kako prepoznati neku moguću manu. Senzorskim
analitičarima iz udruge Olea-Zadar pomagali su i kandidati za budući Zagrebački panel i pokazali se
vrlo kompetentnima.


6. Radionice za izradu kozmetike na bazi maslinova ulja, lista i koštica, izazvale su također veliki
interes. Radionice je provodio g. Srećko Gross, predsjednik udruge i poznati stručnjak u ovom
području. Preko stotinu polaznika saznalo je kako u svojem domu mogu prirediti jednostavne
kozmetičke pripravke na posve prirodnoj osnovi.


I organizatori i posjetitelji puni su hvale za ovogodišnji festival, s nadom i očekivanjem da će 10.
jubilarni Festival maslina u Zagrebu 2025. biti jednako kvalitetan ili još kvalitetniji. Pokazali su da
znaju prirediti manifestaciju koja je potrebna Zagrebu i koju zagrebačka publika i te kako cijeni.