O nama

Dan nakon sudjelovanja na kušaonici maslinova ulja, u restoranu Istraživačkog instituta Plive d.d. sjedili su Snježana Vitez, Krunoslav Kovačević i Radan Spaventi. Osjetili su potrebu napraviti nešto što će pridonijeti promociji maslinova ulja u Hrvatskoj. Njihovi maslinici  nalazili su se pored Šibenika, Makarske i na Koločepu, a oni su živjeli u stotinama kilometara udaljenom Zagrebu. I znali su da nisu jedini, da ih ima još puno sličnih njima koji dolaze iz Zagreba obrađivati svoje maslinike u Istru i sve do Juga Hrvatske. S tom mišlju i s ciljem promocije maslinova ulja, 24. siječnja 2011., održana je Osnivačka skupština Udruge na kojoj je izabrano vodstvo: Krunoslav Kovačević za prvog predsjednika Udruge, Snježana Vitez za tajnicu, a Marija Gradečak-Galović za blagajnicu. Tom prigodom obavljene su i sve potrebne administrativne radnje koje su neophodne za registriranje i funkcioniranje udruge: upis u Registar udruga RH, izabrana web-domena, dobiven MB, OIB, IBAN. Definirana je i mrežna stranica: www.zagreboliveinstitute.hr, te mail adresa: info@zagreboliveinstitute.hr. Primanje novih članova moglo je započeti.

Planirani naziv Udruge bio je Zagrebačka maslinarska akademija, ali zbog razloga pravne naravi to nije bilo moguće ostvariti pa je naziv modificiran u Zagrebački maslinarski institut (ZMI). Iako je Zagrebački maslinarski institut neprofitna udruga, naziv institut je Udruzi dodan kako bi ta težnja za ostvarenjem prvotnog cilja bila stalno pred očima: da Udruga jednog dana preraste u institut, točnije u ustanovu čija bi osnovna djelatnost bila znanstveno-istraživačkog i edukativnog karaktera. 

Na valu tog prvotnog entuzijazma, kroz ovih deset godina učinjeno je puno. Udruga je rasla brojem članova i mnoštvom aktivnosti. Uz stručna predavanja i sudjelovanje na raznim manifestacijama, ostvarila je svoj petogodišnji plan/cilj – održavanje vlastite manifestacije pod nazivom Festival maslina u Zagrebu.

Institut još uvijek nismo… No, prošlo je preko10 godina od našeg osnutka i našeg rada, tako da za budućnost koja dolazi, tko zna…

 

Osnovni ciljevi

Udruživanje maslinara koji žive u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Međusobno informiranje maslinara, prenošenje najboljih iskustava i praksa.

Podizanje razine znanja i razumijevanja tematike vezane uz masline i maslinovo ulje (odabir sorte, sadnja, rezidba, gnojidba, navodnjavanje, obrada tla, zaštita, berba, prijevoz, prerada, čuvanje, ambalaža, pakiranje, etikete, skladištenje itd.).

Promoviranje konzumiranja maslina i maslinova ulja u prehrani i širokoj potrošnji (recepti za jela, slastice, čajeve, za konzerviranje zelenih ili zrelih maslina, primjena u kozmetici i u drugim područjima).

 

Dugoročni ciljevi

Organiziranje analiza maslinova ulja za članove Udruge koja uključuje slobodne masne kiseline (SMK) i peroksidni broj (PB) te organoleptička/senzorska analiza.

Osposobljavanje vlastitog laboratorija za analizu maslinova ulja.

Educiranje ispitivača u za to ovlaštenim organizacijama, školama.

Organiziranje godišnje smotre i ocjenjivanja maslinova ulja u Zagrebu za članove Udruge.

Održavanje predavanja, izrada i održavanje web-stranice, širenje članstva.

Ispitivanje ostalih mogućnosti djelovanja Udruge na korist članovima: poticaji i fondovi na razini Grada Zagreba, Zagrebačke županije, RH i EU fondova.

Zajedničko nastupanje u prodaji tržnih viškova.

Ostale aktivnosti u vezi s maslinama i maslinarstvom na dobrobit Udruge, njezinih članova i šire zajednice.